
Știati că… ?
Plastic și metal
- descompunerea naturală a plasticului în mediul înconjurător necesită peste 500 de ani din cauza materialelor care îl alcătuiesc? El nu se biodegradează complet niciodată, ci doar se descompune în granule foarte fine care sunt mâncate de diverse vietăţi ca peşti, păsări sau viermi şi rămân în stomacul loc până când mor. Granulele pot ajunge și la oameni atunci când unele vietăți (pești, păsări) sunt consumate ca alimente.
- din 10 pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de pet-uri se poate face un pulover?
- echipamentele multor echipe de fotbal celebre sunt realizate din microfibre poliesterice obţinute integral din pet-uri reciclate?
- producţia de plastic utilizează 8% din producţia de petrol a globului?
- reciclarea plasticului reduce generarea de CO2 de 2,5 ori?
- la reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 tone de petrol brut?
- aluminiul este 100% reciclabil?
- în fiecare secundă se reciclează 630 de cutii de oțel?
- un televizor poate funcționa trei ore continuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
- o doză de aluminiu se degradează în cca. 500 de ani?
- se foloseşte cu 95% mai puţină energie pentru reciclarea aluminiului decât dacă se produce din materii prime ?
- reciclarea unei tone de oţel reduce cu 86% emisiile de gaze în aer şi cu 76% poluarea apei?
- reciclarea a o tonă de oţel înseamnă economisirea a 1,28 tone gunoi solid şi 1,5 tone minereu de fier?
- 70 de PET-uri sunt suficiente pentru a se obţine fibrele din care se realizează un sac de dormit?
Sticlă
- sticla are nevoie de un milion de ani pentru a se descompune în bucățele mici?
- sticla este un material amorf, fără punct de topire definit, și se poate recicla la infinit fără să-și piardă din calități?
- cioburile de sticlă constituie un material de înlocuire a materiilor prime?
- producerea unui borcan din sticlă reciclată se face cu mai puţin consum de energie decât unul realizat din materie primă?
- în fiecare lună oamenii aruncă sufiente sticle și borcane încât să umple un zgârie-nori? Toate acestea ar putea fi reciclate.
- prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1,2 tone de materii prime (sodă, nisip, feldspat)?
Hârtie
- ziarele conțin hârtie reciclată în proporție de 50%?
- este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie?
- fiecare tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci?
- hârtia și cartonul pot fi reciclate doar de 10 ori?
Deșeurile biodegradabile precumresturile menajere (cojilede legume și fructe precum cartofi, morcovi, banane, pepeni, cotoarele de măr etc.) necesită o perioadă de timp incomparabil mai mică pentru descompunere (3 luni) și, în plus, se transformă prin operațiunea de compostare într-un îngrășământ natural ecologic folosit în agricultură cu multe beneficii pentru oameni:
- înlocuiește cu succes îngrășământul chimic, care este dăunător pentru oameni și natură
- este sănătos pentru natură și pentru tot ceea ce o populează
- dă gust produselor agricole cultivate și consumate de oameni
- asigură un aport de vitamine și minerale uriaș, care se răsfrânge în mod pozitiv asupra sănătății consumatorilor
- duce la economisirea resurselor planetei
Noutăți
- Consiliul Judeţean Timiş anunţă finalizarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 - 2013, axa prioritară 2, „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Finalizarea proiectului a fost marcată printr-o conferinţă care a avut loc în data de 26.05.2016, orele 11:00, la sediul Consiliului Judeţean Timiş, din municipiul Timişoara, Bd. Revoluţiei din 1989, nr.17, sala Multifuncţională.
- Consiliul Judetean Timis si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis anunta lansarea licitatiei pentru DELEGAREA GESTIUNII PRIN CONCESIUNE A SERVICIILOR DE COLECTARE - TRANSPORT AL DESEURILOR MUNICIPALE DIN CELE CINCI ZONE ALE JUDETULUI TIMIS, in data de 26.05.2016.
- Consiliul Judetean Timis anunta finalizarea si receptia lucrarilor de inchidere a depozitelor de deseuri urbane neconforme Parta Sag (decembrie 2015), Buzias, Lugoj si Faget (noiembrie 2015).
- Consiliul Județean Timiș vă prezintă câștigătorii concursurilor pentru liceeni și studenți organizat în cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş” și vă invită să citiți lucrările premiate. Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm la Ziua Porților Deshise Ghizela! Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm să participați la campania de conștientizare a opiniei publice din județul Timiș: dezbateri, mese rotunde, concursuri cu premii pentru liceeni și studenți, Ziua porților deschise la Ghizela. Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm la dezbateri în comunele și orașele din județul Timiș! Pentru a afla detalii despre modul de colectare selectivă care se va aplica în curând în județul Timiș, vă invităm să participați la dezbaterile care se vor desfășura începând cu 19 octombrie 2015 în întregul județ. Va invitam să consultați planificarea din pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri, pentru a alfa când și unde va avea loc dezbaterea din localitatea dv.
- Vă invităm la dezbateri! Pentru a afla detalii despre modul de colectare selectivă care se va aplica în curând în județul Timiș, vă invităm să participați la mesele rotunde care se vor desfășura în zilele de 12 și 13 octombrie 2015. Mai multe informații găsiți pe pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- În urma desfășurării procedurii de achiziţie publică, în baza contractului semnat cu IRIDEX Group Plastic SRL, CJ Timiș a achiziționat echipamente in valoare de 5.878.948,29 lei, astfel: 278 containere tip clopot pentru colectarea sticlei, 44.144 pubele pentru colectare deşeuri reziduale și 35.687 recipiente pentru compostare în gospodării. Întreaga cantitate de echipamente de colectare (pubele și saci) achiziționată de CJ Timiș va fi completată de operatorii care vor câștiga licitația pentru atribuirea serviciilor de colectare în cele 5 zone în care a fost împărțit județul și pusă la dispoziția timișenilor
- Consiliul Judetean Timis anunta finalizarea si receptia lucrarilor de inchidere a depozitelor de deseuri urbane neconforme Jimbolia si Sannicolau Mare (decembrie 2014)
- SC POLARIS M HOLDING SRL Constanța a demarat activitatea de operare a stației de transfer al deșeurilor Timișoara și a centrelor de colectare de la Jimbolia, Deta și Făget de pe raza județului Timiș, precum și de transport al deșeurilor de la stația de transfer și centrele de colectare la depozitul de deșeuri nepericuloase Ghizela. Concesionarea serviciilor s-a realizat prin parcurgerea procedurii de achiziţie publică şi semnarea contractului între compania menţionată, a cărei ofertă a fost desemnată câştigătoare, şi Consiliul Județean Timiș.
- Au fost finalizate şi recepționate lucrările la stația de transfer al deșeurilor din Timișoara şi la centrele de colectare a deșeurilor de la Jimbolia, Deta și Făget. Acestea deservesc depozitul central de la Ghizela în vederea gestionării integrate a deșeurilor municipale din întregul județ. Stația de transfer Timişoara preia deşeurile reziduale din Zona 1 a Timişului - cu excepţia Municipiului Timişoara şi a unor localităţi învecinate - și completează activitatea stației de sortare RETIM, realizată într-un proiect al Primăriei Timișoara.

SISTEM INTEGRAT DE MANAGEMENT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL TIMIŞ
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.