"Viitorul e în mâinile noastre. Păstrează Timişul curat!"

triangle
Deseuri Timis

Campania "Viitorul e în mâinile noastre. Păstrează Timişul curat!"

Consiliul Judeţean Timiş a lansat campania de conştientizare publică din cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş”, care include o serie de activităţi în care vor fi implicaţi locuitorii judeţului. Campania se derulează sub sloganul "Viitorul e în mâinile noastre. Păstrează Timişul curat!". 

 

Campania are ca scop informarea locuitorilor cu privire la implementarea sistemului integrat de management al deşeurilor şi realizarea programului de investiţii pentru judetul Timiş, în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de ţara noastră prin transpunerea legislaţiei europene.

 

Proiectul stabileşte strategia judeţeană în domeniul deşeurilor pe un orizont de 30 de ani şi identifică măsurile care trebuie aplicate pentru a dezvolta şi a opera un sistem integrat de management al deşeurilor în concordanţă cu obligaţiile legale asumate.

 

Sistemul integrat de management al deşeurilor respectă cerinţele legislaţiei românești şi europene în domeniul protecţiei mediului, fiind eficient, economic şi suportabil pentru populaţie și, nu în ultimul rând, menit să îmbunătăţească nivelul calitativ al vieţii tuturor timişenilor.

 

Campania de conştientizare a început în iulie 2013 şi are ca obiectiv informarea populaţiei cu privire la necesitatea depozitării ecologice controlate, conformă cu legislaţia naţională, precum şi necesitatea şi importanţa colectării selective, a reciclării şi a compostării materialelor biodegradabile.

 

Demersul lansat de Consiliul Judeţean Timiş îşi propune, în primul rând, educarea cetăţenilor în sensul aplicării corecte a principiilor colectării selective în vederea reciclării deşeurilor, lansând, totodată, un semnal de alarmă cu privire la efectele dăunătoare generate de lipsa acestei practici.

 

Astfel, pe măsura implementării proiectului, populația va primi informații legate de beneficiile oferite prin infrastructura de colectare selectivă creată, respectiv stabilirea punctelor de colectare separată pentru sticlă, dotate cu recipiente tip iglu, distribuţia de recipiente pentru colectarea materialelor reciclabile, precum şi de recipiente de compostare individuală pentru 35% din deşeul menajer rural.

 

Totodată, vor fi comunicate informaţii legate de investiţiile realizate prin proiect şi, nu în ultimul rând, oportunităţile generate de crearea de noi locuri de muncă.

 

În cadrul campaniei de informare şi conștientizare publică se derulează întâlniri sub formă de dezbateri publice, forumuri, mese rotunde în 8 oraşe şi 89 de comune din judeţ, cu ocazia acestor evenimente îmbunătăţindu-se comunicarea cu cetăţenii şi implicarea acestora în activităţi comunitare. De asemenea, sunt organizate astfel de evenimente și pentru locuitorii municipiilor Timişoara şi Lugoj, precum şi concursuri în spaţii publice, concursuri educative organizate în şcoli, licee, facultăţi etc.

 

Mesajele campaniei de conştientizare sunt transmise şi prin ample acţiuni media, spoturi TV şi radio, presă scrisă, reportaje TV și afişaj stradal.

 

Deși populația are acces la informații legate de importanța protecției mediului și acceptă la modul teoretic că este nevoie de acțiune pentru stoparea poluării, în special cu deșeuri, în fapt nu este conștientă de aceste aspecte. O mare parte a populației nu este deranjată decât la modul declarativ de depozitele de deșeuri de la marginea localităților, de apele pline de deșeuri sau de arderea miriștilor toamna și primăvara.

 

Această atitudine pasivă poate fi schimbată prin acțiuni susținute de conștientizare cu rol de schimbare profundă a mentalităților.

 

Se promovează, în primul rând, un consum rațional de produse, reutilizarea ambalajelor, obținerea de compost și selectarea deșeurilor pentru a se permite reciclarea și valorificarea acestora. Materialele informative conțin informații detaliate, în special despre selectarea deșeurilor; care sunt materialele care se pot recicla, cum se reduce volumul deșeurilor etc.

 

Campania de conștientizare cuprinde activități creative pentru copii, cu rolul de a supune atenției publice problematica deșeurilor. Copiii au fost și vor continua să fie implicați în activități legate de deșeuri, colectând aceste materiale și reutilizându-le în diverse moduri creative. Toate aceste activități au fost și vor fi recompensate cu diplome și premii constând în obiecte promoționale și obiecte utile atractive, adecvate vârstei lor și care, totodată, îi motivează și îi încurajează la un regim de viață activă – biciclete, echipamente de tenis de câmp și badminton, skateboard-uri etc. Aceste premii sunt, în același timp, și o primă recompensă vizibilă pentru acțiuni benefice mediului înconjurător.

 

Astfel, campania de promovare va da un exemplu pentru încurajarea selectării și reciclării deșeurilor, utilizând materiale reciclate. Se argumentează folosirea acestei metode de conștientizare prin importanța oferirii de exemple concrete, cu rol de creștere a încrederii publicului în membrii echipei de organizare a campaniei de promovare. 

 

Materialele informative conțin informații detaliate despre importanța reciclării deșeurilor, avându-se în vedere beneficii economice, beneficii energetice și protejarea mediului înconjurător.

 

În România se constată o implicare foarte redusă a publicului în rezolvarea problemelor comunității și un interes foarte scăzut pentru realizarea de acțiuni voluntare în domeniul social. În acest sens, campania de promovare va stimula spiritul civic al publicului începând cu tânăra generație, dar și implicarea autorităților publice locale.

 

Cu ocazia întâlnirilor ce au loc în județ, la primării și instituții publice, se realizează și o activitate de instruire a reprezentanților autorităților publice locale pentru a îmbunătăți comunicarea cu cetățenii și implicarea în activități comunitare.

 

Impactul asupra cetăţeanului

Implementarea proiectului ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Timiș” va genera schimbări semnificative ale practicilor curente de gestionare a deşeurilor.

 

În ceea ce priveşte deşeurile menajere şi cele asimilate cu acestea din comerţ, industrie şi instituţii, extinderea colectării deşeurilor în zona rurală va crea condiţii pentru reabilitarea terenurilor afectate de depozitare necontrolată şi va ridica standardul serviciilor în zona rurală. Noile reglementări şi cerinţe cu privire la sortare, colectare şi/sau puncte de colectare, eliminare pentru diferite categorii de deşeuri va duce la schimbarea propriu-zisă a obiceiurilor de colectare a deşeurilor în fiecare gospodărie în parte, necesitând o implicare deosebită din partea populaţiei.

 

Colectarea va duce la schimbarea propriu-zisă a obiceiurilor de colectare a deşeurilor în fiecare gospodărie în parte, ceea ce va genera o implicare mai responsabilă a populaţiei.

 

În ceea ce priveşte informarea/consultarea publicului, cetăţenii judeţului Timiș vor beneficia, până la sfârșitul perioadei de implementare a proiectului, de campanii de informare referitoare la practicile legate de colectarea și tratarea deşeurilor, pentru creşterea gradului de implicare şi conştientizare a publicului în ceea ce priveşte sistemul de colectare selectivă.

 

Impactul asupra comunităţii

Implementarea proiectului va genera schimbări semnificative ale practicilor curente de gestionare a deşeurilor.

 

Impactul implementării proiectului asupra comunităţii este ilustrat în continuare prin câteva exemple:

 

  • amenajarea staţiilor de transfer/colectare a deșeurilor pentru zonele populate situate la distanţă mare de depozit conduce la apariţia unor noi tipuri de maşini pentru transportul deşeurilor la distanţă;
  • extinderea colectării deşeurilor în zona rurală va crea condiţii pentru reabilitarea terenurilor afectate de depozitarea necontrolată şi va ridica standardul serviciilor în zona rurală;
  • noi reglementări şi cerinţe cu privire la sortare, colectare şi/sau puncte de colectare, eliminare pentru diferite categorii de deşeuri duc la schimbarea propriu-zisă a obiceiurilor de colectare a deşeurilor în fiecare gospodărie în parte, necesitând o implicare deosebită din partea populaţiei;
  • implicarea mai pronunţată a prestatorilor de servicii privaţi poate duce la ameliorarea standardelor serviciului de salubritate prin creşterea responsabilităţii angajaţilor, dar şi la o echilibrare a costurilor cu tarifele încasate sau taxele percepute;
  • vor apărea noi containere pentru colectarea hârtiei/cartonului, a recipientelor din PET, a dozelor de aluminiu, a materialelor textile şi sticlei de la generatorii comerciali, din parcuri sau instituţii publice, ceea ce va face necesară adoptarea de către populaţie a noilor proceduri;
  • încurajarea compostării deşeurilor vegetale în propria gospodărie în zonele rurale duce la creşterea cantităților de compost disponibile pentru agricultură;
  • colectarea diferenţiată a deşeurilor vegetale din zonele urbane determină schimbarea procedurilor de lucru ale serviciilor orăşeneşti de întreţinere a spaţiilor verzi;
  • compostarea deşeurilor biodegradabile va crea noi locuri de muncă, va schimba destinaţia unora din fluxurile de deşeuri şi va creşte oferta de compost pentru agricultură;
  • amenajarea de puncte de colectare sau colectarea specializată a deşeurilor voluminoase facilitează populaţiei eliminarea acestor deşeuri, fără a mai polua estetic localităţile.
SISTEM INTEGRAT DE MANAGEMENT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL TIMIŞ
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.