"Viitorul e în mâinile noastre. Păstrează Timişul curat!"

triangle
Deseuri Timis

Producerea compostului în gospodărie

 

Compostul este un îngrășământ natural obținut prin descompunerea biologică a deşeurilor vegetale. Producerea lui în gospodărie are două mari avantaje: valorificarea în mod ecologic a majorității deșeurilor din grădină și din bucătărie și obținerea unui îngrășământ sănătos, folosit pentru plantele din grădină.

 

Pentru obținerea compostului se utilizează un recipient de lemn fără fund denumită unitate de compost, amplasat la umbră, direct pe pământ, unde se depun întâi crenguţe și se alternează în straturi deşeurile umede cu cele uscate.

 

Compostul este gata în 6-12 luni, este închis la culoare şi cu miros de pământ. Dacă se folosește pentru plantele deja răsărite, el este utilizabil chiar dacă mai conține componente nedescompuse. Aplicat în perioada de însămânțare, se folosește doar stratul  bine descompus întrucât, dacă perioada de descompunere nu s-a finalizat, microorganismele încă active pot ataca seminţele încolţite. Se poate accelera procesul de descompunere prin udarea și acoperirea compostului sau afânarea lui periodică. Ajută și gunoiul de grajd. 

 

În compost se pot pune: iarbă, frunze (cu excepția frunzelor și cojilor de nuc, care conțin iod și juglonă dăunătoare plantelor), buruieni (fără semințe mature, altfel vor năpădi grădina îngrășată cu compost), resturi de fructe și legume, coji de ouă, materiale lemnoase mărunțite, paie, zaț, pâine, hârtie, cenușă de lemn (în cantități moderate), gunoi de grajd, orice material biodegradabil care se descompune în câteva luni. Nuse pun în compost oase, carne, pește, grăsimi, cărbune sau cenușă de cărbune, sticlă, pietre, metal, plastic, plante tratate chimic ori afectate de ciuperci sau boli ce pot fi transmise noilor plante. Cenușa din lemn este un îngrășământ natural în sine, care, în plus, omoară dăunătorii din sol și poate fi folosită cu moderație direct în grădină.  

 

Realizarea compostului nu costă şi nu produce mirosuri neplăcute dacă este făcut corect. El înlocuiește cu succes îngrășămintele chimice și păstrează gustul natural al produselor agricole.

SISTEM INTEGRAT DE MANAGEMENT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL TIMIŞ
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.