
Abordarea regională a serviciului de salubrizare - element-cheie pentru atingerea ţintelor şi obiectivelor naţionale asumate prin aderarea României la Uniunea Europeană (Capitolul 22 – Mediu – Tratat aderare).
Din analizele efectuate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, a rezultat că, pentru buna funcţionare a serviciilor de salubrizare şi pentru îndeplinirea cerinţelor impuse de legislaţia în vigoare şi de angajamentele României sunt obligatorii investiţii financiare importante în sistemele publice de salubrizare, iar acestea depăşesc capacitatea financiară a autorităţilor locale implicate, fiind necesară în acest sens accesarea fondurilor europene prin POS Mediu.
Procesul de regionalizare - element esenţial pentru atingerea obiectivelor de investiţii planificate în ceea ce priveşte serviciile de salubrizare, incluzând activităţile de colectare, transport, tratament şi depozitare a deşeurilor municipale.
Abordarea regională a gestiunii deşeurilor presupune implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul fiecărui judeţ.
Montajul instituţional prevăzut prin POS Mediu este conceput în scopul implementării proiectelor de dezvoltare a sistemelor de management integrat al deşeurilor cu finanţare din fonduri europene astfel:
- stabilirea unui sistem integrat de management al deşeurilor la nivel judeţean;
- construirea unui centru de management integrat al deşeurilor, incluzând depozitul conform şi instalaţiile aferente, destinat să deservească unităţile administrativ-teritoriale din judeţ;
- exploatarea centrului de management integrat al deşeurilor, inclusiv întreţinerea depozitului central şi a bunurilor aferente, precum şi tratarea şi depozitarea deşeurilor;
- construirea mai multor staţii/puncte de transfer destinate să deservească un perimetru definit (zonele de colectare), care corespund teritoriului mai multor unităţi administrativ-teritoriale;
- transportul deşeurilor de la staţiile/punctele de transfer la centrul de management integrat al deşeurilor;
- colectarea deşeurilor din zonele de colectare aferente fiecărei staţii de transfer şi transportul lor până la staţia de transfer respectivă;
- identificarea şi întreţinerea mijloacelor fixe şi circulante ale proiectului.
Elementele instituționale cheie
Conform cu prevederile POS Mediu, pentru accesarea finanţării, a fost elaborat montajul instituţional specific, la nivelul judeţului, cu următoarele elemente:
- ADID Timiş – formată prin asocierea a 89 comune, opt orașe, două municipii şi CJ Timiş
- CJ Timiş – beneficiarul proiectului
- Contracte de delegare
Montajul instituţional propus în procesul de regionalizare care se desfăşoară în baza POS Mediu priveşte doar activităţile legate de gestiunea deşeurilor municipale.
Toate bunurile imobile construite sau achiziționate din fondurile alocate proiectului vor intra în domeniul public al județului.
Pe întreaga durata a proiectului, toate unitățile administrativ-teritoriale membre ADID și deservite de un asemenea bun, beneficiază de un drept de folosință asupra acestuia.
Toate bunurile mobile achiziționate din fondurile alocate proiectului, cum ar fi vehiculele necesare pentru colectarea și transportul deșeurilor, containere, unități individuale de compostare și europubele, intră în domeniul public al județului, conform prevederilor Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, cu modificările și completările ulterioare.
Pe întreaga durată a proiectului, toate unitățile administrativ-teritoriale membre ADID și deservite de un asemenea bun beneficiază de un drept de folosință asupra acestuia.
Montajul instituțional POS MEDIU este esenţial legat de corelaţia între dreptul de proprietate asupra infrastructurii şi responsabilitatea pentru gestionarea serviciului.
Noutăți
- Consiliul Judeţean Timiş anunţă finalizarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 - 2013, axa prioritară 2, „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Finalizarea proiectului a fost marcată printr-o conferinţă care a avut loc în data de 26.05.2016, orele 11:00, la sediul Consiliului Judeţean Timiş, din municipiul Timişoara, Bd. Revoluţiei din 1989, nr.17, sala Multifuncţională.
- Consiliul Judetean Timis si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis anunta lansarea licitatiei pentru DELEGAREA GESTIUNII PRIN CONCESIUNE A SERVICIILOR DE COLECTARE - TRANSPORT AL DESEURILOR MUNICIPALE DIN CELE CINCI ZONE ALE JUDETULUI TIMIS, in data de 26.05.2016.
- Consiliul Judetean Timis anunta finalizarea si receptia lucrarilor de inchidere a depozitelor de deseuri urbane neconforme Parta Sag (decembrie 2015), Buzias, Lugoj si Faget (noiembrie 2015).
- Consiliul Județean Timiș vă prezintă câștigătorii concursurilor pentru liceeni și studenți organizat în cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş” și vă invită să citiți lucrările premiate. Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm la Ziua Porților Deshise Ghizela! Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm să participați la campania de conștientizare a opiniei publice din județul Timiș: dezbateri, mese rotunde, concursuri cu premii pentru liceeni și studenți, Ziua porților deschise la Ghizela. Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm la dezbateri în comunele și orașele din județul Timiș! Pentru a afla detalii despre modul de colectare selectivă care se va aplica în curând în județul Timiș, vă invităm să participați la dezbaterile care se vor desfășura începând cu 19 octombrie 2015 în întregul județ. Va invitam să consultați planificarea din pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri, pentru a alfa când și unde va avea loc dezbaterea din localitatea dv.
- Vă invităm la dezbateri! Pentru a afla detalii despre modul de colectare selectivă care se va aplica în curând în județul Timiș, vă invităm să participați la mesele rotunde care se vor desfășura în zilele de 12 și 13 octombrie 2015. Mai multe informații găsiți pe pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- În urma desfășurării procedurii de achiziţie publică, în baza contractului semnat cu IRIDEX Group Plastic SRL, CJ Timiș a achiziționat echipamente in valoare de 5.878.948,29 lei, astfel: 278 containere tip clopot pentru colectarea sticlei, 44.144 pubele pentru colectare deşeuri reziduale și 35.687 recipiente pentru compostare în gospodării. Întreaga cantitate de echipamente de colectare (pubele și saci) achiziționată de CJ Timiș va fi completată de operatorii care vor câștiga licitația pentru atribuirea serviciilor de colectare în cele 5 zone în care a fost împărțit județul și pusă la dispoziția timișenilor
- Consiliul Judetean Timis anunta finalizarea si receptia lucrarilor de inchidere a depozitelor de deseuri urbane neconforme Jimbolia si Sannicolau Mare (decembrie 2014)
- SC POLARIS M HOLDING SRL Constanța a demarat activitatea de operare a stației de transfer al deșeurilor Timișoara și a centrelor de colectare de la Jimbolia, Deta și Făget de pe raza județului Timiș, precum și de transport al deșeurilor de la stația de transfer și centrele de colectare la depozitul de deșeuri nepericuloase Ghizela. Concesionarea serviciilor s-a realizat prin parcurgerea procedurii de achiziţie publică şi semnarea contractului între compania menţionată, a cărei ofertă a fost desemnată câştigătoare, şi Consiliul Județean Timiș.
- Au fost finalizate şi recepționate lucrările la stația de transfer al deșeurilor din Timișoara şi la centrele de colectare a deșeurilor de la Jimbolia, Deta și Făget. Acestea deservesc depozitul central de la Ghizela în vederea gestionării integrate a deșeurilor municipale din întregul județ. Stația de transfer Timişoara preia deşeurile reziduale din Zona 1 a Timişului - cu excepţia Municipiului Timişoara şi a unor localităţi învecinate - și completează activitatea stației de sortare RETIM, realizată într-un proiect al Primăriei Timișoara.

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.