
Acest obiectiv de investiţii – depozitul conform pentru deșeuri nepericuloase de la Ghizela - are o importanţă deosebită pentru judeţul Timiş, oferind infrastructura necesară pentru ca deşeurile municipale să poată fi tratate corespunzător în vederea reciclării şi devierii de la depozitare, în acord cu asumările României din Tratatul de aderare.
Astfel, se realizează creșterea gradului de utilizare a deșeurilor, reducerea cantităţilor de deșeuri depozitate, precum și depozitarea acestora în condiţii de siguranţă, fără niciun pericol pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei. Rezultatul este o protecţie corespunzătoare a mediului şi economisirea de resurse importante, în beneficiul tuturor cetăţenilor.
Deşeurile municipale colectate selectiv din cele 5 zone de colectare din judeţ sunt transportate la staţia de transfer Timişoara şi la centrele de colectare Deta, Făget, Jimbolia, iar de aici sunt aduse la depozitul Ghizela. La intrarea pe poarta depozitului, deşeurile sunt cântărite şi apoi supuse prelucrării în dispozitivele corespunzătoare de pe amplasament.
În cadrul amplasamentului pot fi depozitate următoarele tipuri de deşeuri:
- refuzul staţiei de sortare a reciclabilelor şi al staţiei de compostare de pe amplasamentul Ghizela
- refuzul staţiei de sortare RETIM şi al staţiei de compostare care urmează a fi construită de Primăria Municipiului Timişoara
- deşeurile stradale din zonele 0 Ghizela, 2 Jimbolia, 3 Deta şi 4 Făget
- nămolurile rezultate de la staţiile de epurare din mediul urban. Acestea se depozitează în amestec cu deşeurile municipale, în limitele prevederilor legale
- materialul stabilizat rezultat de la instalaţia de tratare mecano-biologică
- refuzul instalaţiei de tratare mecano-biologică.
Nu sunt admise la depozitare deşeuri lichide, explozive, corozive, oxidante, inflamabile, spitaliceşti periculoase, anvelope uzate întregi.
În cadrul depozitului de la Ghizela s-a amenajat totuși un spațiu de stocare temporară a deșeurilor voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri periculoase ajunse accidental la depozit.
Noutăți
- Consiliul Judeţean Timiş anunţă finalizarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 - 2013, axa prioritară 2, „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Finalizarea proiectului a fost marcată printr-o conferinţă care a avut loc în data de 26.05.2016, orele 11:00, la sediul Consiliului Judeţean Timiş, din municipiul Timişoara, Bd. Revoluţiei din 1989, nr.17, sala Multifuncţională.
- Consiliul Judetean Timis si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis anunta lansarea licitatiei pentru DELEGAREA GESTIUNII PRIN CONCESIUNE A SERVICIILOR DE COLECTARE - TRANSPORT AL DESEURILOR MUNICIPALE DIN CELE CINCI ZONE ALE JUDETULUI TIMIS, in data de 26.05.2016.
- Consiliul Judetean Timis anunta finalizarea si receptia lucrarilor de inchidere a depozitelor de deseuri urbane neconforme Parta Sag (decembrie 2015), Buzias, Lugoj si Faget (noiembrie 2015).
- Consiliul Județean Timiș vă prezintă câștigătorii concursurilor pentru liceeni și studenți organizat în cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş” și vă invită să citiți lucrările premiate. Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm la Ziua Porților Deshise Ghizela! Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm să participați la campania de conștientizare a opiniei publice din județul Timiș: dezbateri, mese rotunde, concursuri cu premii pentru liceeni și studenți, Ziua porților deschise la Ghizela. Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm la dezbateri în comunele și orașele din județul Timiș! Pentru a afla detalii despre modul de colectare selectivă care se va aplica în curând în județul Timiș, vă invităm să participați la dezbaterile care se vor desfășura începând cu 19 octombrie 2015 în întregul județ. Va invitam să consultați planificarea din pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri, pentru a alfa când și unde va avea loc dezbaterea din localitatea dv.
- Vă invităm la dezbateri! Pentru a afla detalii despre modul de colectare selectivă care se va aplica în curând în județul Timiș, vă invităm să participați la mesele rotunde care se vor desfășura în zilele de 12 și 13 octombrie 2015. Mai multe informații găsiți pe pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- În urma desfășurării procedurii de achiziţie publică, în baza contractului semnat cu IRIDEX Group Plastic SRL, CJ Timiș a achiziționat echipamente in valoare de 5.878.948,29 lei, astfel: 278 containere tip clopot pentru colectarea sticlei, 44.144 pubele pentru colectare deşeuri reziduale și 35.687 recipiente pentru compostare în gospodării. Întreaga cantitate de echipamente de colectare (pubele și saci) achiziționată de CJ Timiș va fi completată de operatorii care vor câștiga licitația pentru atribuirea serviciilor de colectare în cele 5 zone în care a fost împărțit județul și pusă la dispoziția timișenilor
- Consiliul Judetean Timis anunta finalizarea si receptia lucrarilor de inchidere a depozitelor de deseuri urbane neconforme Jimbolia si Sannicolau Mare (decembrie 2014)
- SC POLARIS M HOLDING SRL Constanța a demarat activitatea de operare a stației de transfer al deșeurilor Timișoara și a centrelor de colectare de la Jimbolia, Deta și Făget de pe raza județului Timiș, precum și de transport al deșeurilor de la stația de transfer și centrele de colectare la depozitul de deșeuri nepericuloase Ghizela. Concesionarea serviciilor s-a realizat prin parcurgerea procedurii de achiziţie publică şi semnarea contractului între compania menţionată, a cărei ofertă a fost desemnată câştigătoare, şi Consiliul Județean Timiș.
- Au fost finalizate şi recepționate lucrările la stația de transfer al deșeurilor din Timișoara şi la centrele de colectare a deșeurilor de la Jimbolia, Deta și Făget. Acestea deservesc depozitul central de la Ghizela în vederea gestionării integrate a deșeurilor municipale din întregul județ. Stația de transfer Timişoara preia deşeurile reziduale din Zona 1 a Timişului - cu excepţia Municipiului Timişoara şi a unor localităţi învecinate - și completează activitatea stației de sortare RETIM, realizată într-un proiect al Primăriei Timișoara.

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.