"Viitorul e în mâinile noastre. Păstrează Timişul curat!"

triangle
Deseuri Timis

 

Acest obiectiv de investiţii – depozitul conform pentru deșeuri nepericuloase de la Ghizela - are o importanţă deosebită pentru judeţul Timiş, oferind infrastructura necesară pentru ca deşeurile municipale să poată fi tratate corespunzător în vederea reciclării şi devierii de la depozitare, în acord cu asumările României din Tratatul de aderare.

 

Astfel, se realizează creșterea gradului de utilizare a deșeurilor, reducerea cantităţilor de deșeuri depozitate, precum și depozitarea acestora în condiţii de siguranţă, fără niciun pericol pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei. Rezultatul este o protecţie corespunzătoare a mediului şi economisirea de resurse importante, în beneficiul tuturor cetăţenilor.

 

Deşeurile municipale colectate selectiv din cele 5 zone de colectare din judeţ sunt transportate la staţia de transfer Timişoara şi la centrele de colectare Deta, Făget, Jimbolia, iar de aici sunt aduse la depozitul Ghizela. La intrarea pe poarta depozitului, deşeurile sunt cântărite şi apoi supuse prelucrării în dispozitivele corespunzătoare  de pe amplasament.

 

În cadrul amplasamentului pot fi depozitate următoarele tipuri de deşeuri:

  • refuzul staţiei de sortare a reciclabilelor şi al staţiei de compostare de pe amplasamentul Ghizela
  • refuzul staţiei de sortare RETIM şi al staţiei de compostare care urmează a fi construită de Primăria Municipiului Timişoara
  • deşeurile stradale din zonele 0 Ghizela, 2 Jimbolia, 3 Deta şi 4 Făget
  • nămolurile rezultate de la staţiile de epurare din mediul urban. Acestea se depozitează în amestec cu deşeurile municipale, în limitele prevederilor legale
  • materialul stabilizat rezultat de la instalaţia de tratare mecano-biologică
  • refuzul instalaţiei de tratare mecano-biologică.

 

Nu sunt admise la depozitare deşeuri lichide, explozive, corozive, oxidante, inflamabile, spitaliceşti periculoase, anvelope uzate întregi.

În cadrul depozitului de la Ghizela s-a amenajat totuși un spațiu de stocare temporară a deșeurilor voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri periculoase ajunse accidental la depozit.

SISTEM INTEGRAT DE MANAGEMENT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL TIMIŞ
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.