"Viitorul e în mâinile noastre. Păstrează Timişul curat!"

triangle
Deseuri Timis

 

 

Depozitele neconforme conţin cantităţi importante de deşeuri, acumulate în ani de zile, reprezentând surse semnificative de poluare a solului, a aerului și a pânzei freatice și de îmbolnăvire a populației. Toate depozitele urbane neconforme au activitatea de depozitare sistată. Închiderea depozitelor neconforme rurale nu face obiectul prezentului Proiect; ele au fost închise înainte de anul 2009.

 

Depozitele neconforme urbane din judeţul Timiş au fost neamenajate şi nu au întrunit condiţiile pentru protecţia factorilor de mediu conform Hotărârii de Guvern nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor, Hotărâre care a transpus Directiva nr. 1999/31/CE privind depozitarea deşeurilor, drept pentru care se află în proces de închidere şi de ecologizare.

 

Operațiunea de închidere se desfășoară conform prevederilor Ordinului Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor nr. 757/2004 pentru aprobarea Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor cu modificările şi completările aduse de Ordinul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor nr. 1230/2005.

 

Prin lucrările de închidere şi ecologizare, poluarea şi disconfortul cauzate de depozitele neconforme de deşeuri vor fi eliminate.

 

În județul Timiș, lucrările care se realizează în cadrul proiectului au ca scop închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme de deșeuri urbane care au deservit următoarele orașe din județul Timiș:

 

  • Parța-Șag – Timișoara
  • Jimbolia
  • Buziaș
  • Sânnicolau Mare
  • Lugoj
  • Făget

 

Până în prezent, au fost finalizate şi recepţionate lucrările de închidere a depozitelor Jimbolia şi Sânnicolau  Mare, urmând ca pâna la jumătatea anului 2015 să fie închise şi celelalte patru depozite neconforme.

Depozitele închise vor fi monitorizate timp de minimum 30 de ani. Perioada poate fi prelungită dacă prin programul de monitorizare postînchidere se constată că depozitele nu sunt încă stabile și prezintă un risc potențial pentru factorii de mediu.

SISTEM INTEGRAT DE MANAGEMENT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL TIMIŞ
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.