

Sistemul integrat de management al deșeurilor în judeţul Timiş pune accentul pe colectarea selectivă a deșeurilor încă de la sursă, din faza de colectare primară.
Numai prin implementarea sistemului colectării separate a deșeurilor reciclabile de la populaţie se pot atinge țintele de reciclare/valorificare pentru deșeurile de ambalaje, asumate de România în Tratatul de aderare.
Sistemul de colectare primară propus este colectarea selectivă cu separarea benevolă de către populaţie a fracțiilor reciclabile.
În zona urbană se va implementa colectarea selectivă pe trei fracţii astfel:
- pubelă de 240 l pentru deşeuri reziduale (biodegradabile şi tip reciclabil de calitate foarte proastă, de obicei, impregnate puternic cu umiditate, praf sau alte substanţe de tip “murdărie”) - puncte de colectare unifamiliale (din poartă în poartă) şi plurifamiliale (la blocurile de locuințe);
- pubelă de 240 l pentru deşeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metale, ambalaje compozite, lemn) - puncte de colectare unifamiliale și plurifamiliale;
- container tip clopot de 1 100 l pentru deşeurile din sticlă - puncte mari de colectare plurifamilială și puncte de colectare zonală
Colectarea deşeurilor din parcuri şi grădini, a deșeurilor din pieţe, precum şi a celor provenite din măturatul străzilor se va face separat, direct în containere de 32 mc din echipamentele de colectare achiziţionate prin proiect.
Oraşele în care se va implementa acest sistem de colectare sunt: Timişoara, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Buziaş, Făget, Recaş, Gătaia, Ciacova.
În mediul rural se va implementa colectarea selectivă pe trei fracţii, astfel:
- pubelă de 120 l pentru deşeuri reziduale, de culoare verde (biodegradabile şi tip reciclabil de calitate foarte proastă, de obicei, impregnate puternic cu umiditate, praf sau alte substanţe de tip “murdărie”) - puncte de colectare unifamiliale (din poartă în poartă)
- sac galben biodegradabil refolosibil de 120 l pentru deşeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metale, ambalaje compozite, lemn) - puncte de colectare unifamiliale (din poartă în poartă)
- container tip clopot de 1 100 l, de culoare verde, pentru deşeurile din sticlă - puncte mari de colectare plurifamilială și puncte de colectare zonală
Deşeurile de sticlă vor fi colectate prin aport voluntar al populaţiei. Amplasarea containerelor de tip clopot se va face în imediata vecinătate a intersecțiilor dintre două sau mai multe căi de acces din zonele urbane şi rurale.
Pentru atingerea ţintelor referitoare la devierea de la depozitare a deşeurilor biodegradabile s-a luat în considerare că cca. 35% din cantitatea de deşeuri biodegradabile generată în mediul rural al judeţului Timiş va fi compostată individual.
Pentru colectarea deșeurilor, Consiliul Județean Timiș și operatorii de deșeuri vor pune la dispoziția locuitorilor recipiente de colectare – pubele de capacități diferite, saci și containere tip clopot. Pentru compostarea individuală se vor distribui, într-un număr limitat, lăzi speciale de compost .
Noutăți
- Consiliul Judeţean Timiş anunţă finalizarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 - 2013, axa prioritară 2, „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Finalizarea proiectului a fost marcată printr-o conferinţă care a avut loc în data de 26.05.2016, orele 11:00, la sediul Consiliului Judeţean Timiş, din municipiul Timişoara, Bd. Revoluţiei din 1989, nr.17, sala Multifuncţională.
- Consiliul Judetean Timis si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis anunta lansarea licitatiei pentru DELEGAREA GESTIUNII PRIN CONCESIUNE A SERVICIILOR DE COLECTARE - TRANSPORT AL DESEURILOR MUNICIPALE DIN CELE CINCI ZONE ALE JUDETULUI TIMIS, in data de 26.05.2016.
- Consiliul Judetean Timis anunta finalizarea si receptia lucrarilor de inchidere a depozitelor de deseuri urbane neconforme Parta Sag (decembrie 2015), Buzias, Lugoj si Faget (noiembrie 2015).
- Consiliul Județean Timiș vă prezintă câștigătorii concursurilor pentru liceeni și studenți organizat în cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş” și vă invită să citiți lucrările premiate. Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm la Ziua Porților Deshise Ghizela! Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm să participați la campania de conștientizare a opiniei publice din județul Timiș: dezbateri, mese rotunde, concursuri cu premii pentru liceeni și studenți, Ziua porților deschise la Ghizela. Mai multe informații găsiți accesând pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- Vă invităm la dezbateri în comunele și orașele din județul Timiș! Pentru a afla detalii despre modul de colectare selectivă care se va aplica în curând în județul Timiș, vă invităm să participați la dezbaterile care se vor desfășura începând cu 19 octombrie 2015 în întregul județ. Va invitam să consultați planificarea din pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri, pentru a alfa când și unde va avea loc dezbaterea din localitatea dv.
- Vă invităm la dezbateri! Pentru a afla detalii despre modul de colectare selectivă care se va aplica în curând în județul Timiș, vă invităm să participați la mesele rotunde care se vor desfășura în zilele de 12 și 13 octombrie 2015. Mai multe informații găsiți pe pagina Publicitate - Mass-media secțiunea Anunțuri.
- În urma desfășurării procedurii de achiziţie publică, în baza contractului semnat cu IRIDEX Group Plastic SRL, CJ Timiș a achiziționat echipamente in valoare de 5.878.948,29 lei, astfel: 278 containere tip clopot pentru colectarea sticlei, 44.144 pubele pentru colectare deşeuri reziduale și 35.687 recipiente pentru compostare în gospodării. Întreaga cantitate de echipamente de colectare (pubele și saci) achiziționată de CJ Timiș va fi completată de operatorii care vor câștiga licitația pentru atribuirea serviciilor de colectare în cele 5 zone în care a fost împărțit județul și pusă la dispoziția timișenilor
- Consiliul Judetean Timis anunta finalizarea si receptia lucrarilor de inchidere a depozitelor de deseuri urbane neconforme Jimbolia si Sannicolau Mare (decembrie 2014)
- SC POLARIS M HOLDING SRL Constanța a demarat activitatea de operare a stației de transfer al deșeurilor Timișoara și a centrelor de colectare de la Jimbolia, Deta și Făget de pe raza județului Timiș, precum și de transport al deșeurilor de la stația de transfer și centrele de colectare la depozitul de deșeuri nepericuloase Ghizela. Concesionarea serviciilor s-a realizat prin parcurgerea procedurii de achiziţie publică şi semnarea contractului între compania menţionată, a cărei ofertă a fost desemnată câştigătoare, şi Consiliul Județean Timiș.
- Au fost finalizate şi recepționate lucrările la stația de transfer al deșeurilor din Timișoara şi la centrele de colectare a deșeurilor de la Jimbolia, Deta și Făget. Acestea deservesc depozitul central de la Ghizela în vederea gestionării integrate a deșeurilor municipale din întregul județ. Stația de transfer Timişoara preia deşeurile reziduale din Zona 1 a Timişului - cu excepţia Municipiului Timişoara şi a unor localităţi învecinate - și completează activitatea stației de sortare RETIM, realizată într-un proiect al Primăriei Timișoara.

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.