"Viitorul e în mâinile noastre. Păstrează Timişul curat!"

triangle
Deseuri Timis
 
 

Sistemul integrat de management al deșeurilor în judeţul Timiş pune accentul pe colectarea selectivă a deșeurilor încă de la sursă, din faza de colectare primară.

 

Numai prin implementarea sistemului colectării separate a deșeurilor reciclabile de la populaţie se pot atinge țintele de reciclare/valorificare pentru deșeurile de ambalaje, asumate de România în Tratatul de aderare.

 

Sistemul de colectare primară propus este colectarea selectivă cu separarea benevolă de către populaţie a fracțiilor reciclabile.

 

În zona urbană se va implementa colectarea selectivă pe trei fracţii astfel:

  • —pubelă de 240 l pentru deşeuri reziduale (biodegradabile şi tip reciclabil de calitate foarte proastă, de obicei, impregnate puternic cu umiditate, praf sau alte substanţe de tip “murdărie”) - puncte de colectare unifamiliale (din poartă în poartă) şi plurifamiliale (la blocurile de locuințe);
  • —pubelă de 240 l pentru deşeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metale, ambalaje compozite, lemn) - puncte de colectare unifamiliale și plurifamiliale;
  • —container tip clopot de 1 100 l pentru deşeurile din sticlă - puncte mari de colectare plurifamilială și puncte de colectare zonală

 

Colectarea deşeurilor din parcuri şi grădini, a deșeurilor din pieţe, precum şi a celor provenite din măturatul străzilor se va face separat, direct în containere de 32 mc din echipamentele de colectare achiziţionate prin proiect.

 

Oraşele în care se va implementa acest sistem de colectare sunt: Timişoara, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Buziaş, Făget, Recaş, Gătaia, Ciacova.

 

În mediul rural se va implementa colectarea selectivă pe trei fracţii, astfel:

  • pubelă de 120 l pentru deşeuri reziduale, de culoare verde (biodegradabile şi tip reciclabil de calitate foarte proastă, de obicei, impregnate puternic cu umiditate, praf sau alte substanţe de tip “murdărie”) - puncte de colectare unifamiliale (din poartă în poartă)
  • —sac galben biodegradabil refolosibil de 120 l pentru deşeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metale, ambalaje compozite, lemn) - puncte de colectare unifamiliale (din poartă în poartă)
  • container tip clopot de 1 100 l, de culoare verde, pentru deşeurile din sticlă - puncte mari de colectare plurifamilială și puncte de colectare zonală

 

Deşeurile de sticlă vor fi colectate prin aport voluntar al populaţiei. Amplasarea containerelor de tip clopot se va face în imediata vecinătate a intersecțiilor dintre două sau mai multe căi de acces din zonele urbane şi rurale.

 

Pentru atingerea ţintelor referitoare la devierea de la depozitare a deşeurilor biodegradabile s-a luat în considerare că cca. 35% din cantitatea de deşeuri biodegradabile generată în mediul rural al judeţului Timiş va fi compostată individual.

 

Pentru colectarea deșeurilor, Consiliul Județean Timiș și operatorii de deșeuri vor pune la dispoziția locuitorilor recipiente de colectare – pubele de capacități diferite, saci și containere tip clopot. Pentru compostarea individuală se vor distribui, într-un număr limitat, lăzi speciale de compost .

 

SISTEM INTEGRAT DE MANAGEMENT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL TIMIŞ
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investim in mediu. Credem in viitor.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.